Touchscreen protiv fizičkih komandi u automobilu – pobednik je jasan

Švedski automobilski časopis Vi Bilägare sproveo je istraživanje koje je pokazalo da su fizičke komande u automobilima i dalje značajno efikasnije za kontrolu funkcija nego touchscreen.

Izvor: B92, Autonet.hr
Podeli
Foto: Foxy burrow/Shutterstock
Foto: Foxy burrow/Shutterstock

Automobilski multimedijalni sistemi sve se više oslanjaju na višefunkcionalne ekrane osetljive na dodir, a sve manje na fizičke dugmiće kada je reč o raznim funkcijama vozila.

U nekim modernim automobilima gotovo su u potpunosti izbačeni dugmići i prekidače, a sve komande su prebačene na touchscreen, iako su neka istraživanja već pokazala da takvo rešenje šteti vozačima, odvlači im pažnju i utiče na njih otprilike kao i alkohol i droga, ako ne i gore.

Digitalno protiv analognog

Švedski automobilistički časopis Vi Bilägare pozabavio se ovog leta tom temom i sproveo istraživanje na stvarnim automobilima. Testirali su ukupno 12 modela različitih proizvođača.

Merili su koliko vremena treba vozaču da uključi pojedinu funkciju, podesi klima-uređaj, promeni stanicu na radiju i slično. Sve to su činili pri brzini od 110 km/h, ali tek pošto su se detaljno upoznali sa sistemom svakog vozila ponaosob.

Za kontrolni uzorak su uzeli 17 godina stari Volvo V70 sa potpuno analognim komandama.

Rezultati testiranja jasni su i prilično očekivani: prastari Volvo definitivni je pobednik. Zadate funkcije vozači su odradili za samo 10 sekundi ili 306 pređenih metara pri brzini od 110 km/h.

Najgori rezultat postigao je MG Marvel R, kineski električni automobil, u kome je vozačima za iste radnje trebalo više nego četiri puta duže vreme: čak 44,6 sekundi ili 1.372 pređena metra!

Izvor: Vi Bilägare
Izvor: Vi Bilägare

Na testiranju su nešto bolji bili BMW iX, Seat Leon, sa oko jednim prevaljenim kilometrom tokom izvršavanja radnji na digitalnom ekranu.

Dacia Sandero i Volvo C40 također imaju ekrane, ali sa jednostavnijim menijima i manje funkcija, pa su vozači u njima zadate radnje odradili za manje od 14 sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu